Hyoid Apparatus

Hyoid Apparatus (Tongbeen)

Goed opletten dus…. De tong is dus op de geslachtsdelen na het gevoeligste orgaan bij paardachtigen. De tong ligt gedeeltelijk tussen de onderkaakbeenderen (de lagen, tandeloze gedeelte, van de mond) en gedeeltelijk boven de onderkaakbeenderen (tegen de beneden kiezenrijen) en een gedeelte loopt door tot in het bovenste deel van de nek. De tong bestaat uit twee delen, die halverwege aan elkaar gehecht zijn. Er bestaan hele dikke tongen en hele dunne, hele lange en hele korte. Een aantal tongspieren is verbonden met een kleine hoeveelheid zeer dunne en gevoelige botjes in de keel, die tongbeentjes heten. Vanuit die tongbeentjes lopen twee belangrijke halsspieren: de één loopt naar het borstbeen en de andere loopt naar de binnenkant van de schouder. Er bestaat bij elk paard een directe verbinding van de tong naar het borstbeen en de schouder. Als er spanning ontstaat in de tong, dan heb je dus ook spanning die helemaal doorloopt naar het borstbeen en de schouder via de halswervels waar men juist wilt dat daar kan worden nagegeven. Heb je eenmaal spanning in het borstbeen, dan kan het paard onmogelijk nog zijn rug welven en de spierketting gebruiken die de hals met de staart verbindt en die via de buik van het paard weer terugloopt naar de hals. Het onkundig rukken en trekken aan de paardentong is martelen van het paard en het kan onherstelbare schade aanrichten aan het tongbeen. Een gebroken tongbeen kun je herkennen aan paarden die met de tong hangend uit de mond lopen. Vroeger wist met niet beter en om een paard goed in de mond te kijken trok met zo hard aan de tong dat het paard niet anders kon dan alles wagenwijd open te zettten. Ook nu zie ik nog weleens de oudere veeartsen en handelaren ongegeneerd aan de paardentong rukken en trekken. Ik grijp dan ook direct in en verbaas me telkens weer over die onnozele uitdrukkingen als ik uitleg waarom dit absoluut niet te doen.

hyoid1hyoid1hyoid3hyoid4hyoid7hyoid8

 

De tong van het paard is in gemiddeld 28 cm tot 41 cm lang, uiteraard afhankelijk van het type paard. Een paard kan zijn tong ongeveer 12,5 tot 20,5 cm uit z’n mond brengen, ook dit is  afhankelijk van het type paard. Zelfs wanneer een paard volledig ontspannen en tevreden is, vult zijn tong de gehele mond, waardoor er weinig tot geen ruimte voor iets anders in de mond. Een goed passend bit is dus absoluut geen overbodige luxe bij het paard.

Ondeugdelijk en deugdelijk Speculum

Het speculum zoals ik dat gebruik (Capps Manufacturing Full Mouth) kan uiteraard niet onbeperkt geopend worden. Hier is een restrictie aan gebonden welke door de fabrikanten worden toegepast. Kortom het speculum kan nooit verder open dan de paardenmond medisch gezien kan verdragen. Dat is dus niet zo heel erg wijd. Er zijn echter speculums op de markt welke niet voorzien zijn van een dergelijke restrictie in het openen. Deze kunnen dus onbeperkt geopend worden en zijn zelfs voor een nijlpaard nog gevaarlijk. Ik ben niet de kleinste maar toch kost het me regelmatig heel wat kracht om het speculum te openen. Op het moment dat het paard zijn kaken laat ontspannen is het een fluitje van een cent en ben ik erg blij met de beperking op het speculum. Stel je voor dat je met al je kracht het speculum wilt openen, het paard laat zijn kaken spontaan ontspannen, en er is geen enkele restrictie. U begrijpt dat het speculum dan volledig (extreem ver) open gaat met alle nare gevolgen van dien. En die nare gevolgen zijn vanzelfsprekend voor het paard. Kaakgewricht volledig ontzet en de rest van zijn leven pijnlijke kaakgewrichten. Ik neem aan dat u weet dat het kaakgewricht achter het oog zit. (nu weet u het)

speculum1 speculum2 speculum3 paardentandartsslob.cappsspeculum millenium_speculum

De eerste 3 foto’s zijn goedkope imitaties van de laatste foto. Foto 4 is het speculum dat ik gebruik. U ziet dat het maar beperkt open kan om schade aan het kaak gewricht te voorkomen. Tussen een goedkope imitatie en mijn speculum zit ongeveer € 1.700,- prijs verschil. U begrijpt dat er gebitsbehandelaars  rondlopen die de prijs belangrijker vinden dan de veiligheid voor uw paard. Het is voor een leek aan de buitenkant natuurlijk moeilijk te zien, maar vraag uw paardentandarts hoe ver zo’n mondklem nu open kan. Is het speculum niet begrensd laat het dan zeker niet toe deze rommel te gerbuiken bij uw paard.