Leeftijd

Leeftijd Paard

Wanneer naar de Paardentandarts?
Het is verstandig om jonge paarden, vanaf ongeveer 2,5 jaar, halfjaarlijks te laten controleren. Het slecht wisselen bij jonge paarden wil nog weleens voor problemen zorgen. Het paard is dan gebaat bij hulp tijdens het wisselproces. Zeker wanneer een een jong paard in training is zal pijn in de mond de concentratie verstoren.

Het is belangrijk dat de gebitsbehandelaar van uw paard aan de hand van het gebit redelijk nauwkeurig de leeftijd van uw paard kan beoordelen. Veel paarden hebben geen papieren en is het dus niet geheel duidelijk hoe oud uw paard nu echt is. Hij is tien geweest zegt men dan, maar vaak ook al twintig zonder dat men het zelf weet.

Voor de Gebitsbehandelaar is het dus echt van belang te weten hoe oud uw paard is daar elke behandeling  leeftijdsgebonden is. Bij een jong paard groeit het gebit nog heel wat jaren door terwijl dat bij een oud paard dus niet meer het geval is.

Paardentandartsslob.achtergeblevenmelktandenpaardentandartsslob.wisselenextra tanden

Leeftijd Schatten Paard

Aan de hand van de groei en het slijtage proces

Ieder paard heeft na 9 maanden al zes melktanden. Deze tanden zijn net als bij mensen niet blijvend. Ze worden op 2,5- tot 4,5 -jarige leeftijd gewisseld voor blijvende volwassenen tanden. auw oppervlakken. De buitenkant van de wrijfvlaktes veranderen elk jaar. Bij jonge paarden van een jaar of 5 zijn deze wat ovaal, bij oudere paarden (+ 8) wordt het wat ronder en daarna rechthoekig. De kroonholte is een gaatje dat in de wrijfvlaktes zit (dit hoort zo), en verdwijnen naarmate het paard ouder wordt. Het tandsterretje is een zwart streepje op de bodem van de kroonholte, dat eerst dun is en later ronder wordt. Dit streepje komt door het slijten van de tanden. Een paard dat aftands is, is ouder dan 8 jaar. Na de 8 jaar is het lastig om de leeftijd van het paard goed af te lezen. Sommige paarden krijgen vanaf 10-jarige leeftijd een groef in de buitentand aan de bovenkant. Dit is een schuine streep, die van de bovenkant van de tand naarmate het paard ouder wordt helemaal naar beneden kan doorlopen, waardoor het lijkt alsof de tand is gespleten. Op 20-jarige leeftijd is dit meestal het geval. Niet ieder paard krijgt dit.

Bejaarde paarden

Bij het bejaarde paard zal het gebit niet meer echt een verandering meemaken door de groei. Het is echter wel van belang om ook uw oudere paard te laten controleren. Niet zelden maak ik mee dat er kiezen los zitten in de mond. Dit zorgt voor problemen tijdens het eten en is doorgaans ook pijnlijk voor het paard. Los zittende kiezen worden altijd verwijderd.

arabier2 arabier3paardentandarts.lach3