Opbouw Paardengebit

[av_heading heading=’Opbouw van het Paardengebit’ tag=’h3′ color=” custom_font=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’][/av_heading]Paarden zijn hypsodonten, wat wil zeggen dat vanaf dat hun gebit compleet en gewisseld is de tanden ongeveer met 2 tot 4mm per jaar uit de alveole (tandkas) groeit.Een paard heeft op ieder quadrant (kaakzijde) 3 premolaren en 3 molaren. Premolaren zijn de kiezen waar het als veulen mee geboren wordt en welke wisselen op 2,5, 3 en 4 jarige leeftijd. De molaren zijn de achterste 3 kiezen op iedere rij en komen door op 1, 2 en 3jarige leeftijd. De snijtanden wisselen allemaal en dit gebeurt op 2,5 / 3,5 en 4,5 jarige leeftijd.

Op vijfjarige leeftijd is het gebit compleet, volledig gewisseld en sluiten ook de buitenste snijtanden op elkaar aan. Een paard heet dus 24 kiezen, 2 wolfskiezen, hengsten hebben 4 hengstentanden en in het totaal ook nog 12 snijtanden.

Veulens worden geboren zonder snijtanden. Deze melksnijtanden komen door na 6 dagen, 6 weken en 6 maanden. Van binnen naar buiten gezien. Sommige merries hebben ook hengstentanden. Vaak is zo’n merrie dominant in de groep. Wolfskiezen kunnen ook blind aanwezig zijn. Dan zijn ze met het blote oog niet te zien maar wel duidelijk te voelen. Over het algemeen breken wolfskiezen tussen de 8 en 18 maanden door. Hengstentanden verschijnen rond het 4de levensjaar.

Een paardenkies boven heeft 3 wortels en de kiezen onder hebben er 2. De snijtanden hebben slechts 1 wortel. In iedere kies zitten 5 zenuwen en in de snijtanden 1. De zenuwen bevinden zich in de pulpaholtes. De fabeltjes als zouden paarden niks voelen van een gebitsbehandeling zijn helaas, anno 2014, nog steeds niet de wereld uit. Het tegendeel is dus waar. Bij onkundig gerasp en geslijp zullen de pulpaholtes bloot gelegd worden en dat is net als bij mensen erg pijnlijk.

Zenuwpaardenkiesgebit3gebit2gebit1