Paardentandarts

logodressuur

Gecertificeerd Paardentandarts

Een moderne en goed opgeleide paardentandarts heeft eigenlijk niks meer aan een handvijl. Zijn instrumentarium bestaat uit een reeks aan specialistische elektrische gereedschappen. Met slechts één enkel elektrisch instrument kan nooit het gehele gebit correct behandeld worden. Er zijn diverse soorten instrumenten nodig variërend van groot naar klein. Een compleet instrumentarium omvat vaak meer dan 30 zeer kostbare stukken. Het allerbelangrijkst is nog wel de juiste verlichting waarbij de gehele mond wordt verlicht tijdens de gebitsbehandeling. Geen licht is tenslotte geen zicht. Tijdens de behandeling dient een paardentandarts altijd goed te kijken, te meten en te passen om zo de juiste stand van het gehele gebit te waarborgen. Zo maar wat raspen en vijlen, vaak op gevoel zonder te kijken, richt vaak meer schade aan dan dat het oplost en is eerlijk gezegd ook niet meer van deze tijd. Paardentandarts Slob beschikt over een Professionele Dental Endoscoop met foto en video opname voor een uitgebreide gebitsinspectie evenals een Dental Ultrasonic Scaler voor het verwijderen van extreme tandsteen. Net als bij de humane gebitsverzorging zullen kroongedeelte van snij- en hengstentanden worden gepolijst om te snelle aanhechting van nieuwe tandplak te voorkomen.

Zonder licht geen zicht

Op deze site vindt U informatie over het Paardengebit en het kauwstelsel, die U als paarden-eigenaar of stal eigenaar kan helpen bij het tijdig herkennen van gebitsproblemen. Het vroegtijdig herkennen en corrigeren van een gebitsafwijking voorkomt veel leed en onnodige kosten later. Mijn advies luidt dan ook: Laat uw paard reeds op jonge leeftijd (2de levensjaar) controleren en zo nodig behandelen. Paarden tot 5 jaar 2x per jaar laten controleren en daarna om de 10 maanden. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Paarden en paardachtigen hebben een zogenaamd hypsodont gebit dat als het ware doorgroeit. Dit betekent dat de tanden en kiezen van paarden vanaf hun doorbraak nog minimaal 18 tot 25 jaar in eruptie blijven. (afhankelijk van de slijtage die heeft plaatsgevonden) Paarden hebben radiculaire hypsodonte gebitselementen wat niet meer betekend dan lange zichtbare kronen en duidelijk aanwezige wortels. Zorg altijd dat je een Gebitsbehandelaar vindt die gecertificeerd is.  Paarden-Gebitsbehandeling houdt zo veel meer in dan alleen maar scherpe randjes weg vijlen met de hand. Verkeerde Paarden-Mondzorg kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van uw paard. Neem voor vragen-  een afspraak, een doorverwijzing naar een gecertificeerde collega of Dierenarts in uw regio simpelweg contact met mij op.

Ervaren en Gecertificeerd

Een gecertificeerd Gebitsbehandelaar kan in alle voorkomende gevallen het gebit van uw paard op een correcte manier te behandelen en kan indien nodig, bij uitzonderlijke en spoed gevallen, uitwijken naar een speciaal daarvoor bestemde kliniek ofwel de hulp inroepen van  een collega of Dierenarts. Ik werk veel samen met Paarden(dieren)artsen in mijn regio. Het correct uitbalanceren van het paardengebit omvat dus veel meer dan alleen het raspen van de scherpe randen langs de kiezenrij. Wanneer de snijtanden hierin niet mee worden genomen, kan het uiteindelijke probleem zelfs verergeren. Ik beschik dan ook over het allernieuwste instrumentarium van Capps Manufacturing, DentalVet en PZ Technik voor een juiste en zorgvuldige Gebitsbehandeling. De juiste instrumenten zijn onontbeerlijk voor een correcte behandeling. Ik moet er dan ook niet aan denken mis te grijpen.

Scholing

Om continue op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en veranderingen op het gebied van Paarden Gebitsverzorging laat ik mij ieder jaar weer bijscholen. Uiteraard werk ik veel samen met  collega’s , gespecialiseerd in verschillende disciplines, om zo  ieder paard de juiste zorg te kunnen geven.  Door mijn rust, geduld en jarenlange ervaring met paarden vraagt men mij vaak voor de paarden die doorgaans zeer moeilijk te behandelen zijn. Zo krijgen ook die paarden de juiste gebits-behandeling. Heeft uw paard een slechte ervaring, is het mishandeld of  zeer angstig dan is deze bij mij in zeer goede handen.

logo