Plaatsen Speculum

Plaatsen Speculum Paard (mondklem)

paardentandartsslob.cappsspeculum10382863_10201535566110479_7741791523063610717_nbelly5klein

Eerst inspecteer ik de buitenkant van het paardenhoofd, betast de kaakboog, controleer het kaakgewricht, de grote kauw bespiering (masseter en temporalis) en kijk of het hoofd in z’n geheel symmetrisch is.
Grote afwijkingen in de symmetrie aan het paardenhoofd vind je vaak terug in het gebit en daarom is nauwkeurig inspecteren van het hoofd van belang voor de gebitsbehandeling. Als het paard ontspannen reageert op het vooronderzoek wordt de mond uitgespoeld met de dental flush en het Speculum geplaatst welke het, op een voor ons beide prettige manier, mogelijk maakt om de binnenzijde van de mond te onderzoeken.Voor aanvang van de gebitsbehandeling inspecteer ik eerst de gehele mond op de tast en daarna optisch. Een speciale dental hoofdlamp helpt mij hierbij om verkleuringen en abnormaliteiten op te sporen en ook zal door mij de gehele kiezenrij systematisch worden afgetast met de juiste instrumenten.

Na afloop van dit vooronderzoek wordt de mondklem verwijderd en zal er samen met de eigenaar een passend behandelplan worden opgesteld. Hierbij zal ook de wijze van sedatie worden besproken en afgestemd worden op het paard.

Paarden Gebitsdossier Boekje

Duidelijke informatie voor u als eigenaar.

Zowel voor, tijdens als ook na de gebitsbehandeling leg ik altijd precies uit wat ik doe. De eigenaar/verzorger mag en kan ten aller tijde meekijken met mijn werkzaamheden. Alle vragen zal ik u beantwoorden. Alle bevindingen en handelingen worden door mij in het gebitsregistratie dossierboekje ingevuld. Dit boekje blijft bij u als eigenaar en biedt ruimte voor 12 behandelingen. Het dossier-boekje is even groot als het paspoort en sluit daar dus mooi bij aan. Een belangrijk uitgangspunt bij een gebitsbehandeling is rust, ik behandel het paard dus het liefst in zijn eigen box waar hij zich op zijn gemak voelt. Bij de grotere Hyppische Centra’s en Stahouderijen/Stoeterijen waar meerdere paarden door mij behandeld worden richt ik altijd een vaste box in als praktijkruimte en begeleid ik elk paard na de behandeling weer naar zijn/haar eigen box.

boekje2 boekje1boekje3G