Werkwijze

Een moderne en goed opgeleide paardentandarts heeft eigenlijk niks meer aan een handvijl. Zijn instrumentarium bestaat uit een reeks aan specialistische elektrische gereedschappen. Met slechts één enkel elektrisch instrument kan nooit het gehele gebit correct behandeld worden. Er zijn diverse soorten instrumenten nodig variërend van groot naar klein. Een compleet instrumentarium omvat vaak meer dan 30 zeer kostbare stukken. Het allerbelangrijkst is nog wel de juiste verlichting waarbij de gehele mond wordt verlicht tijdens de gebitsbehandeling. Geen licht is tenslotte geen zicht. Tijdens de behandeling dient een paardentandarts altijd goed te kijken, te meten en te passen om zo de juiste stand van het gehele gebit te waarborgen. Zo maar wat raspen en vijlen, vaak op gevoel zonder te kijken, richt vaak meer schade aan dan dat het oplost en is eerlijk gezegd ook niet meer van deze tijd. Paardentandarts Slob beschikt over een Professionele Dental Endoscoop met foto en video opname voor een uitgebreide gebitsinspectie evenals een Dental Ultrasonic Scaler voor het verwijderen van extreme tandsteen. Net als bij de humane gebitsverzorging zullen kroongedeelte van snij- en hengstentanden worden gepolijst om te snelle aanhechting van nieuwe tandplak te voorkomen.

Voorafgaand aan de gebitsbehandeling wordt het paard allereerst algeheel onderzocht conform onderstaande werkwijze:

 • Zijn de kauwspieren wel goed ontwikkeld, is het kaakgewricht niet gezwollen of afwijkend.
 • Tevens controleren we op neusuitvloeing en betasten het gehele hoofd.
 • De totale gesteldheid van het paard
 • Als dat allemaal in in orde is gaan we ons op het gebit concentreren.
 • We beoordelen de snijtanden, hengstentanden en controleren op de aanwezigheid van wolfskiezen.
 • Na het aan leggen van het speculum worden de kiezen op alle quadranten beoordeeld en wordt u alles duidelijk uitgelegd over hoe de behandeling uitgevoerd zal worden.

De behandeling begint met het elektrisch wegraspen van glazuurpunten, haken en het uitbalanceren van de kiezenrijen. Op de eerste kiezen wordt een bitseats aangebracht (een afronding van de voorzijde van de kies) om knijpblaren en beschadigingen van het slijmvlies door het bit te voorkomen.bitseats1.paardentandartsslob bitseats.paardentandartsslob bitseats3.paardentandartsslob.nl

De hengstentanden worden afgerond en indien aanwezig worden de wolfskiezen verwijderd. (uiteraard in overleg, maar dienen altijd verwijderd te worden)

hengstentand1 hengstentand3 hengstentand22Na het behandelen van de kiezenrijen zullen we de snijtanden behandelen en indien nodig inkorten om een goede sluiting (occlusie) van de kiezenrijen te realiseren, wat een voorwaarde is voor het goed vermalen van het voer en zodoende een zeer gunstige invloed heeft op de algemene gesteldheid van uw paard.

Snijtanden Slob Paardentandarts Snijtanden PaardentandartsPaardentandartsslob Snij7

U kunt mij ook vinden op Facebook en op de website van de International

 

 

 

Association of Equine Dentistry

4 thoughts on “Werkwijze

 1. Goedenavond,

  Voor mijn paard is het weer tijd om haar gebit te laten controleren en kwam uw website tegen in de zoektocht naar een tandarts.

  Mijn paar staat in Beetgum, Friesland en vroeg mij af of u daar ook werkzaam bent en wat de kosten zijn van een behandeling.

  Graag hoor ik van u.

  Met vriendelijke groet,

  Marlous Vastenhout

 2. Hoi,
  Wat zijn de prijzen voor 2 paarden? (Ze staan in heemskerk)

  Met vriendelijke groet,

  Tessa Mosk

Reacties zijn gesloten.